BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Salam Perjuangan

Photobucket

"Siapa bilang masuk surga itu mudah?



Syurga meminta tebusan yang sangat mahal.



Kesedaran yang Tinggi Amal yang Besar.



Keberanian yang tak kenal gentar.



Dan lebih dari segalanya, surga meminta ketakutan




dan cinta kita pada Tuhan Semesta Alam."







UKHUWAH SUFI




Khas buat para tetamu ziarah sekalian.

Ribuan terima kasih kami ucapkan

atas kesudian kalian menziarahi blog ini.

Sekiranya sahabat sekalian ingin berkongsi pendapat,

ilmu atau apa sahaja, silalah tinggalkan alamat blog

atau email sahabat di sini. Atau seandainya

sahabat ingin memberi sebarang komen untuk

penambah baikan, juga amat saya alu-alukan.

Salam ukhwah sufi buat semua.

3237356611_17939b76b7



“Sahabat yang paling baik adalah apabila kamu melihat wajahnya,

kamu teringat akan Allah, mendengar kata-katanya menambahkan

ilmu agama, melihat gerak-gerinya teringat mati.”


41



Sahabat yang baik adalah sahabat yang selalu mengingatkan kita kepada Allah…

Hari ini bersahabat, esok kita bersahabat dan selamanya kita bersahabat..

Jika hari esok diri ini tiada lagi di dunia ini…

Kutetap mengharapkan kita bersahabat…

Diri ini mengharapkan kita sama-sama selamat sampai ke sana..


Nikmat paling manis apabila Allah mentarbiyah kita


dengan pelbagai ujian, namun tautan ukhuwah


mampu berhadapan dengan sejuta kesulitan,


yang memberi suntikan semangat perjuangan..

alirkan halawatul ukhwah,

kesungguhan dalam berjuang melalui tautan hati..

HAK CIPTA TERPELIHARA 2010









Ingatlah,ketika Tuhanmu berfirman kepada para malaikat, Sesungguhnya Aku akan menciptakan di muka bumi seorang khalifah.Para malaikat serentak berkata,Apakah Engkau hendak menciptakan di muka bumi (makhluk) yang akan melakukan kerusakan dan akan menumpahkan darah di dalamnya, padahal kami senantiasa bertasbih dengan menyanjungMu dan mensucikanMu? Seraya Allah menjawab,Sungguh Aku lebih mengetahui apa-apa yang tidak kalian ketahui. (QS. Al-Baqarah ayat 30).

TIKA DINIHARI :)

Sahabat Ku, Ucapkanlah Perkataan Ini..



Asalamualaikum dan salam ukhuwah sufi buat semua.. sedang asyik di belengu masalah dan terperok kat dlm bilik ni rase bosan la pulak mangadap computer, tibe2 datang satu ilham nak create sebuat blog dgn bantuan rakan..jadi kami sepakat nak kongsi blog ni.. jadi ini maybe pemulaan buat semua.. di harap blog ni sikit sebanyak memberi manfaat kepada kite semua..





Terdapat ralat dalam alat ini

Rabu, 14 April 2010

Wasiat Sahabat Pertama DiJamin Syurga...

Renungkanlah Sahabat Sufi Sekalian..

      "Yang paling dekat dengan diri kita adalah kematian, yang paling jauh 
dari diri kita adalah masa lalu, yang paling besar di dunia ini adalah nafsu, 
yang paling berat di dunia ini adalah amanah, yang paling ringan di dunia ini 
adalah meninggalkan sholat, yang paling tajam di dunia ini adalah lidah 
manusia." (Imam Al-Ghazali)

  Sahabat Rasul SAW, Abu Bakar Ash-Shiddiq, berkata, ''Kegelapan itu ada 
lima dan pelitanya pun ada lima. Jika tidak waspada, lima kegelapan itu akan 
menyesatkan dan memerosokkan kita ke dalam panasnya api neraka. Tetapi, 
barangsiapa teguh memegang lima pelita itu maka ia akan selamat di dunia dan 
akhirat.'' 


      Kegelapan pertama adalah cinta dunia (hubb al-dunya). Rasulullah 
bersabda, ''Cinta dunia adalah bidang segala kesalahan.'' (HR Baihaqi). Manusia 
yang berorientasi duniawi, ia akan berusaha segala cara untuk meraih 
keinginannya. Untuk memeranginya, Abu Bakar memberikan pelita berupa takwa. 
Dengan takwa, manusia lebih terarah secara positif menuju jalan Allah, yakni 
jalan kebenaran. 

      Kedua, berbuat dosa. Kegelapan ini akan cerah oleh taubat nasuha 
(taubat yang sungguh-sungguh). Rasulullah bersabda, ''Sesungguhnya bila seseorang 
hamba melakukan dosa sekali, di dalam hatinya timbul satu titik noda. 
Apabila ia berhenti dari berbuat dosa dan memohon ampun serta bertaubat, maka 
bersihlah hatinya. Jika ia kembali berbuat dosa, bertambah hitamlah titik 
nodanya itu sampai memenuhi hatinya.'' (HR Ahmad). Inilah al-roon (penutup 
hati) sebagaimana disebutkan dalam QS Al-Muthaffifin (83) ayat 14.

      Ketiga, kegelapan kubur akan benderang dengan adanya siraj (lampu 
penerang) berupa bacaan laa ilaaha illallah, Muhammad Rasulullah. Sabda Nabi 
SAW, ''Barangsiapa membaca dengan ikhlas kalimat laa ilaaha illallah, ia akan 
masuk surga.'' Para sahabat bertanya, ''Wahai Rasulallah, apa wujud 
keikhlasannya?'' Beliau menjawab, ''Kalimat tersebut dapat mencegah dari segala 
sesuatu yang diharamkan Allah kepada kalian.''

      Keempat, alam akhirat sangatlah gelap. Untuk meneranginya, manusia harus 
memperbanyakkan amal soleh. QS Al-Bayyinah (98) ayat 7-8 menyebutkan, orang yang 
beramal soleh adalah sebaik-baik makhluk, dan balasan bagi mereka adalah syurga 
'Adn. Mereka kekal di dalamnya.

      Kegelapan kelima adalah shirath (jambatan penyeberangan di atas neraka) 
dan yaqin adalah penerangnya. Yaitu, meyakini dan membenarkan dengan sepenuh 
hati segala hal yang ghaib, termasuk kehidupan setelah mati (eskatologis). 
Dengan keyakinan itu, kita akan lebih bersedia mempersiapkan bekal sebanyak 
mungkin menuju alam abadi (akhirat). 

Demikian lima wasiat Abu Bakar.Semoga kita termasuk pemegang kuat lima pelita itu,sehingga daripada kegelapan dan menghantarkan kita ke kebahagiaan abadi di syurga. Amin. 

0 ulasan:

Related Posts with Thumbnails